17.4.2020

Hangon yt-neuvottelut päätökseen ensi viikolla: Nuori ja uusi pääluottamusmies Sami Laine joutui heti tulikasteeseen

Sami Laine ködet puuskassa

Sami Laine aloitti koko lailla kylmiltään Hangon pääluottamusmiehenä vuoden alussa ja joutui heti tiukkaan paikkaan. Tuli korona ja tuli kutsu yt-neuvotteluun. Millaisin eväin tuore pääluottamusmies aikoo pärjätä isoissa saappaissa?

Idealisti? Kyllä! Toimelias? Sitäkin. Pelkäämätön? Ehdottomasti. Ainakin näillä adjektiiveilla voi kuvata Hangon tuoretta JHL:n pääluottamusmiestä Sami Lainetta, 28. Heti uransa alkumetreillä hänet on heitetty syvään päätyyn ja tiukkoihin tilanteisiin – käytännössä henkilöstön lomauttamista koskeviin yt-neuvotteluihin Hangon kaupungin kanssa.

– Onneksi minun ei tarvitse pärjätä yksin, vaan saan runsaasti tukea ja kannustusta niin paikallisilta aktiiveilta kuin liitosta, hän kiittelee.

Tärkeimmiksi mentoreiksi hän nimeää työsuojeluvaltuutettu Jarkko Widerholmin, varapääluottamusmies Stefan Nybergin ja tuntipalkkaisten luottamusmiehen Kurt Böckermanin.

– Liitosta olen saanut sparrausapua ja käytännön tukea esimerkiksi neuvottelutilanteisiin aluetoimitsija Ossi-Pekka Ollikaiselta ja järjestötoimisija Virpi Matikaiselta.

Vihreälle pääluotsille taustajoukkojen tuki on ollut tervetullut.

Kohtalokas saunailta

Laineen polku pääluottamusmieheksi ei ole kaikkein tavallisin, sillä useimmiten tehtävään kasvetaan pikku hiljaa. Aloitetaan ehkä yhdistyksen hallituksessa, valitaan sitten alakohtaiseksi luottamusmieheksi ja käydään liiton edunvalvontakursseilla saamassa oppia. Asetutaan vuosien kuluttua ehdolle pääluottamusmiesvaalissa ja tullaan valituksi, jos käytännön näytöt ovat vakuuttaneet jäsenistön.

Sami Laine rekrytoitiin aktiiviksi viime syksynä Hangon paikallisyhdistyksen saunaillassa.

– Ensin kyseltiin kiinnostusta hallitukseen, ja kohta jo alettiin puhua vapautuvasta pääluottamusmiehen paikasta. Pitkän suostuttelun jälkeen sanoin kyllä.

Metsuri Sami Laine sahaa puuta
Sami Laine on sähköinsinööri (AMK) mutta viihtyy paremmin metsässä. Hän opiskelee parhaillaan oppisopimuksella metsuriksi.

Laineen valinta pääluottamusmieheksi on myös sikäli erikoinen, että hän työskentelee Hangon kaupungilla määräaikaisessa työsuhteessa metsurina.

– Valinnan yhteydessä asiaa selviteltiin, mutta määräaikaisuutta ei pidetty esteenä, hän kertoo.

– Pääluottamusmies ei kerää kavereita.

Pari kertaa Laine myöntää miettineensä, mitä tapahtuu työsuhteen jatkolle, jos hän lyö pääluottamusmiehenä urakalla kampoihin työnantajalle.

– En kuitenkaan stressaa. Tiedän, että pääluottamusmies ei kerää kavereita sen enempää työnantajien puolelta kuin omista joukoista. Hoidan pestin niin hyvin kuin osaan. Muu on toisarvoista – niin myös oma tulevaisuuteni kaupungin palveluksessa.

Sähköinsinööristä metsuriksi

Syntyperäisenä hankolaisena Laine tuntee hyvin kotikaupunkinsa. Kaupunkiorganisaation tuntemus on karttunut pikkuhiljaa, sillä on hän työskennellyt kausityöntekijänä Hangon puistopuolella vuodesta 2013 lähtien.

– Välillä opiskelin Helsingissä Metropolian ammattikorkeakoulussa sähköinsinööriksi ja suoritin viimeisen työharjoitteluni Hangon kaupungilla.

Kaupungin ainoa metsuri Risto Liimatainen on jäämässä loppuvuodesta eläkkeelle, ja viime vuoden helmikuusta lähtien Laine on ollut hänen oppipoikanaan.

Koivu ja taivas
Metsässä on lähellä luontoa ja voi tähytä ylös taivaalle.

– Olen aina tykännyt käsillä tekemisestä, ja metsurin työt ovat enemmän minun juttuni kuin sähköinssin hommat. Työn ohessa suoritan metsäalan ammattitutkintoa Lohjan Luksiassa.

Hanko omistaa yli 1 100 hehtaaria metsää, joista pari sataa sijaitsee asutuksen läheisyydessä. Talousmetsien harvennukset kaupunki ostaa ulkopuolisilta, mutta Liimatainen ja Laine kaatavat viher- ja virkistysalueiden lahot puut ja korjaavat myrskytuhot.

– Korkein tähän asti kaatamani on noin 28-metrinen kuusi, Laine kertoo.

Yt-neuvotteluissa tiukka tahti

Parin sadan JHL:läisen pääluottamusmiehenä Laine aloitti kuluvan vuoden alussa – ja sai melkein heti ristikseen koronaepidemian ja sen kunnille aiheuttamat poikkeusolot. Hangossa tilanne realisoitui lähes välittömästi kutsuna yhteistoimintaneuvotteluihin, joiden piirissä on noin 120 työntekijää.

– Aikataulu on suoraan sanottuna hemmetin tiukka. Neuvottelut käynnistyivät 6. huhtikuuta ja ne pitäisi saada päätökseen ensi viikon alussa (20.4).

Myöskään lomautusten toimeenpanossa ei aiota viivytellä; se tapahtuu toukokuun puolivälissä.

Laineen mukaan kaupunki ei ole yrittänyt tosissaan löytää korvaavia työpaikkoja koronan takia ”työttömiksi” jääneille.

– Korvaavien töiden löytämiseen ei ole riittänyt tahtoa.

– Lähihoitajakoulutuksen saaneet koulunkäynninohjaajat näyttävät näillä näkymin sijoittuvan hyvin, mutta muiden osalta on ollut tosi nihkeää. Työ ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään, vaikka koulut, kirjastot, nuorisotalot ja liikuntapaikat on suljettu.

Laineen mielestä nyt pitäisi kehittää vaihtoehtoisia tapoja tehdä työtä ja viedä palveluja asukkaille digitalisaatiota ja verkkoa hyödyntäen. Erityisen huolissaan hän on varhaiskasvatuksesta.

– Vanhemmat ovat tehneet joko etätöitä tai pitäneet lomia ja vapaita hoitaakseen lapsia kotona mutta tilanne voi muuttua. Entä jos lapsille tarvitaan hoitopaikka nopealla varoitusajalla – miten kaupunki takaa silloin palvelun laadun?

Asiat riitelevät, eivät ihmiset

Sami Laine kertoo lähteneensä elämänsä ensimmäisiin yt-neuvotteluihin avoimin mielin ja siinä uskossa, että osapuolet haluavat löytää korvaavaa työtä mahdollisimman monelle. Enää hän ei ole yhtä vakuuttunut.

– Haluaako Hanko olla ensimmäisten joukossa käsi ojossa anomassa valtiolta apua ja osoittaa avuntarpeen mahdollisimman mittavilla lomautuksilla, hän kysyy.

Pääluottamusmies Sami Laine ja työehtosopimus
Onko se Maon Punainen kirja? Ei sentään, vaan kunnallinen virka- ja työehtosopimus, johon pääluottamusmies Sami Laine joutohetkinään paneutuu.

Neuvotteluilmapiiriä hän kuvaa pääosin asialliseksi.

– Joitakin saattaa vähän kismittää, että minä nuorena ja kokemattomana istun samassa pöydässä kyselemässä. On kuitenkin ollut positiivista huomata, että vaikka istutaan eri puolilla pöytää, ovat neuvottelijoiden henkilökohtaiset välit ok ja käytös hyvää.

Myös yhteistyö muiden työntekijäjärjestöjen kanssa on toiminut Laineen mukaan moitteettomasti.

Entä miten jäsenistö on ottanut vastaan nuoren ja kokemattoman pääluottamusmiehen?

– Tosi kannustavasti. Kerron suoraan, että en tiedä kaikkea mutta olen valmis ottamaan selvää. Jäsenet ymmärtävät ja arvostavat sitä.

Raja railona aukes

Kolme ja puoli työpäivää Laine rehkii metsässä, ja pääluottamusmiehen pestin hoitoon on varattu puolitoista päivää viikossa. Kun yt-rumba ja työehtosopimuksia koskevat neuvottelut ovat ohi, hän aikoo jatkaa kenttäkierroksia ja jäsenistöön tutustumista.

– Se on paras tapa oppia ja saada selko työhön mahdollisesti liittyvistä epäkohdista, hän sanoo.

– Kentän kiertäminen ja jäsenistöön tutustuminen ovat paras tapa oppia.

Lisäksi hän aikoo osallistua niin moneen JHL-opiston luottamusmieskoulutukseen kuin aika antaa myöten. Ennen koronaepidemiaa hän ehti käydä vain yhden luottamusmieskurssin.

Sami Laine
Pääluottamusmies Sami Laineella on henkilökohtainen syy iloita siitä, että Uudenmaan eristys on purettu.

Juuri nyt Laine iloitsee Uudenmaan rajojen avautumisesta, sillä Turussa asuva tyttöystävä jäi muutamaksi viikoksi rajan taakse.

– Eikö jokaiseen rakkautarinaan sisälly joukko esteitä ja vastoinkäymisiä? Uudenmaan eristäminen muusta maasta toi hiukan draamaa suhteeseen, hän sanoo.

Oikaisu: Kurt Böckerman on Hangon tuntipalkkaisten luottamusmies, eikä kuukausipalkkaisten kuten jutussa aluksi kerrottiin.